|
WIELOKWIATOWY |
najbardziej popularny, o złocistym kolorze i lagodnym, choć wyrazistym smaku, zawiera dużo pyłków kwiatowych |
SPADZIOWY |
zwany też leśnym, o ciemnobrunatnej, szarozielonej lub prawie czarnej barwie i mocnym, korzennym aromacie, świetny na pierniki, nalewki i miody pitne. |
MALINOWY |
delikatny i jasny, o kwaskowatym smaku i zapachu malin, ceniony dla swoich właściwości przeciwmiażdżycowych |
WRZOSOWY |
ciemnoczerwony, ma nieco gorzkawy i pikantny smak, odznacza się gęstą, prawie galaretowatą konsystencją, dawniej chętnie używano go do smażonych owoców |
AKACJOWY |
przejrzysty, bladozłoty, ma mało wyrazisty smak, za to ze względu na dużą zawartość wody dlużej zachowuje płynną konsystencję |
GRYCZANY |
brunatnozłocisty o ostrym, drapiącym smaku, chętnie używany do wypieku ciast i nalewek domowej roboty |
RZEPAKOWY |
jasnokremowy, prawie biały, łagodny i delikatny w smaku, nawet po skrystalizowaniu bardzo miękki |
LIPOWY |
jasny, żółtozielonkawy, w smaku ostry, a nawet lekko gorzkawy, ceniony jest dla swego aromatu i właściwości antygrypowych |