miód pitny potrawy z miodem odmiany miodu




ODMIANY MIODU:


WIELOKWIATOWY
najbardziej popularny, o złocistym kolorze i lagodnym, choć wyrazistym smaku, zawiera dużo pyłków kwiatowych

SPADZIOWY
zwany też leśnym, o ciemnobrunatnej, szarozielonej lub prawie czarnej barwie i mocnym, korzennym aromacie, świetny na pierniki, nalewki i miody pitne.

MALINOWY
delikatny i jasny, o kwaskowatym smaku i zapachu malin, ceniony dla swoich właściwości przeciwmiażdżycowych

WRZOSOWY
ciemnoczerwony, ma nieco gorzkawy i pikantny smak, odznacza się gęstą, prawie galaretowatą konsystencją, dawniej chętnie używano go do smażonych owoców

AKACJOWY
przejrzysty, bladozłoty, ma mało wyrazisty smak, za to ze względu na dużą zawartość wody dlużej zachowuje płynną konsystencję

GRYCZANY
brunatnozłocisty o ostrym, drapiącym smaku, chętnie używany do wypieku ciast i nalewek domowej roboty

RZEPAKOWY
jasnokremowy, prawie biały, łagodny i delikatny w smaku, nawet po skrystalizowaniu bardzo miękki

LIPOWY
jasny, żółtozielonkawy, w smaku ostry, a nawet lekko gorzkawy, ceniony jest dla swego aromatu i właściwości antygrypowych





POTRAWY Z MIODEM:





MIÓD PITNY:

"Nikt się po ziemi od miodu nie toczy
Miód tylko lepszej dodaje miny
Najeża wąsa, stroi czupryny
Moc leje w piersi, odwagę w oczy"
Tomasz Zan